Antalya, Türkiye'nin en önemli turizm ve tarım merkezlerindendir. 2015 sonu itibarıyla 2 milyon 288 bin 456 kişilik nüfusa sahiptir ve Türkiye'nin nüfus bakımından 5. Büyük şehridir.
Tamamı Akdeniz Bölgesi'nin batısında yer alır ve Antalya Körfezi'yle Batı Torosların arasında kurulmuştur. 20.909 km2 yüzölçümüyle Türkiye'nin altıncı büyük ilidir.
Güneyinde Akdeniz, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda ise Karaman ve Mersin illeri vardır.
Antalya şehri, 1980 yılından sonra uygun iklim koşulları ve turizm etkinlikleri nedeniyle hızla gelişmiş ve buna paralel olarak günümüzde Türkiye'nin en kalabalık beşinci ili olmuştur. Antalya'da ekonomik hayat büyük oranda ticaret, tarım ve turizme dayalıdır.
Antalya ilinin kapsadığı bölge tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyeti barındırmıştır ve Türkiye'de en çok antik kent bulunan ildir. Sırasıyla Likyalılar, Lidyalılar, Pamfilyalılar, Bergamalılar,
Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılardan günümüze kadar pek çok medeniyeti arındırmıştır.
İlin tamamı Akdeniz Bölgesi'nin Antalya Bölümü'nde yer alır ve Akdeniz ikliminin etki sahasındadır.
Antalya'nın Yaz sıcaklığı ortalaması 35-40 derece civarında, Kış ayı ortalaması ise 10-15 derece arasındadır. Yıllık ortalama sıcaklık 19 derece civarındadır.
Ilıman iklimi ve tarıma elverişli topraklarıyla sebze ve bakliyat türünde envai çeşit ürünü kucağında büyütür Antalya. Bu verimli topraklar yöreye özel lezzetlerin üretilmesine en tabii kaynaktır. Reçellerin aklınıza belki de gelmeyen çeşitlerine Antalya'da rastlayacaksınız. Bazı deniz ürünleri çeşitlerini belki de ilk kez orada tadacaksınız. Yöre mutfağının bu kadar köklü ve zengin olmasına şaşıracaksınız.
Antalya, 2015 yılı G-20 Zirvesi'nin ve Expo 2016'nın ev sahibidir.