Sergide Yer Alanlar
Mezopotamya'da ilk buğdayın yetişmesi ile başlayan uygarlığın yayılışının tasvir edildiği bitki heykel sergisinde; ipek böceği ve ipek yolu efsanesi, Asya'da tarım ve evcilleştirme, Asya'da pirinç ve bambu ekimi, Afrika'da hayvan koruyucu kabile "maasai", sebati sergileyen ağaç diken adam gibi temalar işlenmektedir.
Konsept
Mozaikültür bitki heykelleri alanının konsepti "tarih ve biyolojik çeşitliliğe" dayanmaktadır. Söz konusu konsept; çiftçiliğin kökeninde evcilleştirilmiş ilk hayvan türlerine odaklanarak, bitkilerin ve hayvanların biyolojik çeşitliliğini yeniden canlandırmayı hedef olarak belirlemiştir.
Tarihte Yolculuk
Mozaikültür alanı, tarih öncesine dayanan, avcı-toplayıcı toplumlardan başlayarak, bereketli hilâl üzerinde tarımın ortaya çıkması ve hayvanların evcilleştirilmesiyle, çiftçi/hayvan yetiştiricisi bir topluma doğru insanoğlunun gelişim yolculuğunu tasvir etmektedir. Hayvanların ve bitkilerin evcilleştirilme sürecini anlatmaktadır.
Çevre Duyarlılığı
İnsanların, hayatta kalabilmek için, fauna ve flora ile mutlak bir bağı bulunmaktadır. Mozaikültür alanı insanlığın geçmişini hatırlatarak bizi, çevreye duyarlılığımızı yeniden gözden geçirmeye ve gezegenimiz üzerinde fauna ve flora olmak üzere tüm yaşamı korumaya davet etmektedir.
Mozaikültür alanı, dünyanın 5 kıtasından esinlenerek kurgulanmıştır. Bitki heykelleri alanı 10 sahneden oluşmaktadır.
1, 2, 3 ve 4 nolu sahneler Asya'yı,
5 nolu sahne Afrika'yı,
6 nolu sahne güney Amerika /Amerika'yı
7, 8, 9 ve 10 nolu sahneler Avrupa'yı temsil etmektedir.
Buna ilaveten, 5, 7, 8, 9 ve 10 nolu sahnelerde, doğa'yı korumanın önemi, fauna ve flora'yı kurtarmak ve yaşamımızın onlara bağlı olması sebebiyle de insanoğlu tarafından tahrip edilen bölgelerde, bu alanları yeniden canlandırmak hususları vurgulanmaktadır.
Mozaikültür Bitki Heykelleri Alanı Sırasıyla Aşağıda Yer Alan Sahneleri (Alt-Temaları) Göstermektedir:
Sahne 1: Asya: İpek Ve İpek Yolu Efsanesi
Sahne 2: Asya'da Tarım Ve Evcilleştirme: Tarih Öncesinden Bereketli Hilâl'e
Sahne 3: Asya'da Tarım Ve Evcilleştirme: Asya'da Pirinç Ve Bambu Ekimi
Sahne 4: Asya'da Tarım Ve Evcilleştirme: İnsanlar Ve Bitkiler İçin Faydalı Böcekler
Sahne 5: Afrika: Hayvanların Gardiyanları, "Maasai" Kabilesi
Sahne 6 : Güney Amerika: Dokumacılıkta Kullanılan Lama Ve Alpakaların Yünleri
Sahne 7: Ağaç Diken Adam: Doğanın Yenilenmesi
Sahne 8: Ağaç Diken Adam: Elzeard Bouffier
Sahne 9: Ağaç Diken Adam: Çiftçilik
Sahne 10: Ağaç Diken Adam: Kümes Hayvanları
Mozaikültür bitki heykelleri alanı
Özet: mozaikültür bitki heykelleri alanı, insanlar, hayvanlar, bitkiler ve böcekler arasındaki binlerce yıldan bu yana devam eden bağı ve insanların yaşamak için bu 3 yaşam formuna duyduğu ihtiyacı anlatmaktadır.
Expo 2016 Antalya sergi alanı'nda 15 dönümlük arazi üzerinde; kanada merkezli mosaicultures ınternationales de montreal ile yürütülen çalışma kapsamında hazırlanan 108 bitki heykeli sergilenmektedir. Mozaikültür tarafından oluşturulan bu alan, dünyanın en büyük bitki heykel sergisi niteliğindedir.



